novi kadrovi
srpski english
It is currently Fri Oct 20, 2017 8:09 am

All times are UTC + 1 hour
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: As pik (Draško Đurović, 2012)
PostPosted: Sat May 10, 2014 11:40 am 
Offline
User avatar

Joined: Wed Nov 07, 2007 1:00 pm
Posts: 1467
Papci u aspiku
Đorđe Bajić

Isuse! Kakav film! „As pik: Loša sudbina“ je jedno od onih ostvarenja koje morate da vidite sopstvenim očima kako biste poverovali da zaista postoje. Smatrajte se upozorenim: crnogorski filmski trash ponovo jaše.

As pik: loša sudbina, Crna Gora, 2012., komedija/akcija/krimi, 103 minuta
Režija: Draško Đurović
Uloge: Branimir Popović, Momčilo Otašević, Predrag Bjelac, Jelena Simić, Milica Milša, Michael Madsen


Sećate li se filma “Rođeni sjutra“? Ne? Šteta. U pitanju je zaista neverovatan crnogorski film iz 1997. godine, ostvarenje koje je pomerilo granice kada je regionalni trash u pitanju. Dokoni filmski trasholjupci su ovo ostvarenje Draška Đurovića proglasili jednim od najboljih loših filmova ikada nastalih na ovim prostorima. I nisu pogrešili! “Rođeni sjutra” u svojih skromnih pedesetak minuta trajanja (nije bilo materijala za planirani dugometražni film, pa se na kraju jedva napabirčilo za srednji metar) sadrži neverovatne, antologijske trenutke: dijaloge na granici ludila (parafraziram: „Da ti u dupe stave štampač, iz njega bi izašao bestseler“), über-prenaglašenu glumu (Đorđe David i Milica Milša su ostvarili uloge dostojne Zlatne maline, a i ostali deo glumačke podele im diše za vratom), mahnito ispijanje Coca-cole (najagresivniji product placement svih vremena)…

Đurovićevo najnovije ostvarenje, “As pik – loša sudbina” ima dosta dodirnih tačaka sa “Rođenim sjutra“. I ovoga puta je pitanju akcioni krimić sa komičnim primesama, i ovoga puta je trash poetika dominantna i sveprisutna. Već od prvih kadrova je jasno sa čim smo se suočili: film i ne pokušava da sakrije svoju pravu prirodu. Tu su, odmah pri početku, gnusna scena seksa, zatim nekoliko mučnih, loše snimljenih filmskih ubistva, te vidno nezainteresovani Michael Madsen koji je, dileme nema, skoknuo na par dana do Crne Gore da odradi tezgu i što pre beži natrag u El Ej… U redu, priznajem… “As pik” je čedo entuzijazma i ljubavi prema američkom B/C filmu, što može da se uzme kao olakšavajuća okolnost, ali to ne uspeva da zamaskira činjenicu da je pred nama jedno veoma trapavo ostvarenje, skromnih, najskromnijih dometa.

Dok je “Rođeni sjutra” nepretenciozan filmčić koji pleni mladalačkim poletom, “As pik” pokušava da bude angažovan, čak ozbiljan (zaplet se vrti oko paravojne jedinice „Sjenke“ i video snimka egzekucija iz rata u Bosni), što je siguran recept za propast. Umesto da zabavi, “As pik“, zapravo, predstavlja prilično mučno gledalačko iskustvo. Bez obzira što sam se napinjao da u filmu pronađem nešto što će me na bilo koji način zainteresovati, u tome nisam uspeo. Glavni glumac Branimir Popović je izuzetno naporan za gledanje (gde je Đorđe David, sada kada je najviše potreban?), priča se vuče i dijalozi su, za razliku od onih u “Rođenim sjutra“, krajnje neduhoviti i usiljeni. Dobro, istina, tu je Michael Madsen, ali njegova pojavljivanja u filmu su kratka i iz aviona je primetno da posao otaljava (Madsen je, na primer, u “Srpskim ožiljcima“, još jednom akcijašu koji možemo da uvrstimo u regionalni trash korpus, ostvario kud i kamo sočniju ulogu).

Angažovanje Madsena podvlači ono što bi i bez njega bilo jasno… Draško Đurović se iz petnih žila upinje da bude crnogorski Tarantino, ali mu to nikako ne polazi za rukom. “As pik” manjka u svim segmentima, a havarija je toliko sveobuhvatna da se nijedan jedini aspekt ovog filma ne može izdvojiti i pohvaliti. Umesto da bude „toliko loš da je dobar“, “As pik” je samo loš. Šta da se radi… Kako je, tako je. Uostalom, lepo piše u podnaslovu: loša sudbina. Više sreće u sledećem izvlačenju.

http://pazisnimase.com/papci-u-aspiku/

_________________
Ivan Velisavljević


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: As pik (Draško Đurović, 2012)
PostPosted: Mon Apr 17, 2017 10:56 am 
Offline

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6471
Reprizirao sam AS PIK: LOŠA SUDBINA Draška Đurovića u sklopu nekog istraživanja. Koliko god da mi je onomad delovalo deplasirano da pišem o ovom filmu, ipak mislim da ga treba živopisati za potrebe evidencije.

Đurović je čudan svat i jedna apartna pojava u regionalnoj kinematografiji. S jedne strane, on je uspeo da napravi minimalan ali na bizarnom nivou dosledan opus u kome prikazuje svoju generalnu okrenutost repertoarskom filmu. Međutim, u svakom od tih filmova je želeo da unese i nešto od te tako tipične regionalne okrenutosti "velikim temama", pa bilo da je reč o kriminalu devedesetih u ROĐENIM SJUTRA, političke trzavice u DESANTU NA PRČEVO ili ratovi devedesetih u AS PIKU.

Stoga, Draško Đurović je na neki način regionalni Uwe Boll jer za razliku od drugih reditelja koji imaju čak i eksplicitne simpatije za njega, Đurović ga kanališe na suštinskom i potpuno iskrenom nivou. Njegovi filmovi dobacuju do Bolla ali ne žele da budu ni treš, niti exploitation, žele da budu baš dobri repretoarski filmovi sa dubinom i u tome ne uspevaju.

AS PIK je tipičan primer tog pristupa. U njemu ništa nije toliko loše na nivou ideje koliko je sve ridikulozno realizovano. A validnost ideje je potvrdio ČETVRTI ČOVEK koji je zapravo isto ovo, samo urađeno bolje. Na nekom nivou, Đurovićev film je čak i hrabriji jer u glavnu ulogu postavlja totalnog antiheroja, koji se seća "svega" i ni zbog čega se ne kaje...

Međutim, isto tako, Đurovićev film posle prvih pet minuta koji su korektni, pa čak i obećavajući, kreće da tone u jedan žanrovski melanž između teatralne studije karaktera, trilera i tarantinovske persiflaže prepune bizarnih dijaloga. Možda je već Michael Madsen u podeli signal da se traži tarantinovski vajb, koji proističe i iz vezanosti za jednu lokaciju i napeto opsadno stanje u ključu DESPERATE HOURSa, međutim Obrad nenezić i Đurović nisu kadri to da iznesu. Film bi svakako bio kudikamo podnošljiviji da je bilo malo više kritičnosti prema pojedinim najproblematičnijim dijalozima u montaži, i to naročito onim kojima nije mesto u ovom filmu već u nekom neuspelom pozorišnom komadu "krvi i sperme".

Sami dijalozi sugerišu da je možda čitav ovaj scenario nekada postojao u formi slabog pozorišnog komada.

Slično ČETVRTOM ČOVEKU, temu ratnih zločina AS PIK koristi kao McGuffin, i uprkos tome što ima jasnu antisrpsku agendu tipičnog crnogorskog "pranja ruku" od svega, nesumnjivo je da ovu "temu" dosta jasno i dosledno žanrovski koristui. U tom pogledu, zanimljivo je da u filmu jednu malu ulogu igra SNSov kadar Rastko Janković koji u svojim pokušajima da rukovodi našom kienmatografijom dosta insistira na "nacionalnom interesu" koji ga evidentno nije mnogo zanimao pre nekoliko godina kada je glumio u ovakvom filmu i još pevao naslovnu pesmu.

Uprkos tome što u načelu možemo reći da je jugoslovenska kinematografija imala pozitivna iskustva sa žanrovskim filmom, upravo naslovi poput AS PIKa bivaju potegnuti kao argument da našem podneblju ne prija ovakav filmski izraz.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

2007 Novi kadrovi, projekat podržali Open Society Institute New York i Swiss Cultural Programme Pro Helvetia Beograd, sajt Luka Činč

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group