|
Polako otkrivam opus Zdravka Randića.
Posle Leptirovog oblaka pogledao sam i Tragove crne devojke iz 1972. godine, ostvarenje koje pripada crnom talasu. Inače, film je adaptacija romana Aleksandra Tišme Za crnom devojkom u melanžu sa pozajmicama iz nekih pripovedaka istog pisca.
Ne znam koliko je od originalne atmosfere romana ostalo u filmu, ali bih rekao da je scenarista Živojin Pavlović građu dobrano prilagodio svom ukusu.
Znači, imamo standardnu pavlovićevsku postavku - ljudi sa margine, beznađe, utapanje u alkohlu i kraj u kome neko mora da strada.
Primetio sam da imam problem sa Pavlovićem, i Tragovi crne devojke su to potvrdili.
Meni je film bio veoma mučan za gledanje - te zajedničke sobe, porodično nasilje, kašalj, prostituisanje, ubijanje pasa lutalica... Sve bez i jednog jedinog tračka svetlosti. Sav užas sirotinjskog predgrađa je predstavljen bez ulepšavanja, film ne štedi nikog. Jad i beda na svakom koraku. Da stvar bude gora, svi likovi kao da su na neki način zadovoljni glibom u kojem žive. Ravnodušni su, apatični i ispijaju litre i litre alkohola. Emil Zola na srpski način.
Glumačka ekipa je pomogla da film prevaziđe naka od ograničenja. Iako im uloge nisu bile baš najbolje napisane, glumci su se baš potrudili da pruže svoj maksimum.
Glavnu ulogu tumači Boris Dvornik. On je Jova, železničar koji dolazi u Beograd u potrazi za poslom. Pavle Vujisić glumi Paju, iskusnog muvatora sa kojim se Jova sprijateljuje. Neda Spasojević glumi devojku iz naslova - Slavica je laka ženska koja se prostituiše i peva po zadimljenim birtijama. Ona uživa u svom načinu života. Leći će sa bilo kim, nije izbirljiva. Ipak, jedno kratko vreme Slavica pokušava da živi sa Jovom, ali se ova epizoda završava njenim begom iz sigurnog gnezda. Ono ninfomansko u njoj je odnelo prevagu. Kasnije im se putevi još par puta prepletu - da bi sve kulminiralo tokom zabave za lovce u Pajinoj organizaciji. Bang, bang... My baby shot me down. Mrežeste čarape ne mogu da zaustave metke.
Udarna glumačka trojka je odlična, posebno Dvornik i Vujisić. Lik koji tumači Neda Spasojević je mogao biti efektnije iskorišćen. Od epizodsita se izdvajaju Felba i Ružica Sokić koja ovde prosto briljira.
Koliko sam shvatio Tragovi... se smatraju krunskim ostvarenjem u Randićevom opusu. Meni je, gle čuda, Leptirov oblak više prijao. Istina, tematika Tragova crne devojke nije po mom ukusu, ne volim da gledam bedu na domaćem fimu i uopšte, ali mi je Leptirov oblak više zadovoljio i na nivou scenarija. Bio mi je nekako zaokruženiji i uverljiviji.
Slično Leptiru i u Tragovima radnja prosto traje, bez nekih većih dramskih previranja. Za razliku od Leptira, junake Tragova ne uspevamo da dovoljno upoznamo i ne razumemo njihove motive. Kraj mi je bio posebno nemotivisan. Prosto - trebalo je smisliti kako završiti film, a Pavlović se specijalizovao da poslednje minute zabiberi ubistvom i na taj način stavi tačku na priču.
Smetale su mi i digresije - posebno ona u kojoj Šinter (Bata Živojinović) na desetak minuta preuzima glavnu ulogu od Dvornika. Čitava ta epizoda ne vodi nikud i kao da je na silu umetnuta da bi se produžilo trajanje filma i napabirčilo 85 minuta. Uz to, ovaj deo filma sadrži brojne surovosti nad životinjama koje bi danas mnoge ljude naterale u pravednički bes.
Bez obzira na pobrojane mane, Tragovi cne devojke su film koji ostavlja snažan utisak, a nelagoda koju sam osećao dok sam ga gledao dovoljan je pokazatelj da Randić uspeva da gledaoca uvuče u prljavi svet svojih junaka. Još samo da su malo poradili na scenariju...
_________________ on the QT and very hush-hush
|