novi kadrovi
srpski english
It is currently Thu Jun 29, 2017 3:10 pm

All times are UTC + 1 hour
Post new topic Reply to topic  [ 105 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5
Author Message
 Post subject: Re: Stranci u raju
PostPosted: Tue Sep 29, 2015 2:49 pm 
Online

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6372
Pogledao sam TWIST AGAIN A MOSCOU Jean-Marie Poirea, film koji mi je bio interesantan pre svega zato što je sniman kod nas, i o tom snimanju se među našim filmskim radnicima još uvek ispredaju legende. Za početak, ceo film je praktično sniman u Beogradu koji glumi Kijev i Moskvu, i naravno brojne beogradske lokacije možemo videti u nekim izmenjenim kontekstima, od Tehnološkog fakulteta preko Sportskog centra Tašmajdan, Glavne pošte do već tradicionalno često korišćene Gradske skupštine.

U filmu jednu od glavnih uloga Christian Clavier koji će sa Poireom nekoliko godina kasnije snimiti LES VISITEURS, jedan od najvećih neameričkih box office hitova devedesetih na globalnom nivou. Poire je potom kroz rad naših dstributera postao household name sa svojim akcionim komedijama.

TWIST AGAIN A MOSCOU je prilično haotična salata slapsticka koja pokušava i ne uspeva da bude francuska NINOTCHKA. Poire je inspirisan boravkom u SSSRu hteo da pokaže njegovo “pravo” lice u kome je komunizam karikaturalan i relativno bezopasan a pravi vladari su šverceri i muljatori, i tu dosta realnu sliku imperije koja posrće ne uspeva da artikuliše na pravi način.

Naši filmski radnici su naročito bili fascinirani činjenicom da je na ovom filmu radio Remy Julienne koji je par godina kasnije overio SFRJ snimajući HONOR BOUND u Hrvatskoj, i zaista neke od scena koje sam video sada u filmu slušao sam prepričane decenijama, koliko mi je trebalo da se dokopam ovog filma sa kakvim-takvim prevodom.

To čuveno survavanje Prage niz liticu, zatim jurnjavama sa Ladama Nivama, svakako da su delovali spektakularnije kada sam ih zamišljao nego sada kada sam ih video ali za to nije toliko kriv Remy koliko sam Poire koji je imao materijala za još bolju egzekuciju, pa i infrastrukturu.

Šteta je što špica pokazuje samo francuske glumce i saradnike i ne popisuje niti jednig našeg čoveka, pa spisak ekipe deluje kao sa studentskog filma koji rada mali broj ljudi. Ipak, sada na osnovu materijala možemo barem delimično rekonstruisati učešće naših glumaca.

Po veličini zahvata, po poverenju koje je dato našim filmskim radicima i lokacijama, pa čak i po zanimljivoj premisi, ovo je jedno od jačih gostovanja Stranaca u Raju. Šteta što je film zaista slab.

* 1/2 / * * * *


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stranci u raju
PostPosted: Mon Jan 18, 2016 1:54 am 
Online

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6372
Pogledao sam OLD SHATTERHANDa, nemačku adaptaciju Karla Maya koju je Hugo Fregonese režirao u SFRJ. Ova usluga/ koprodukcija sa Avala Filmom bila je jedan od skupljih nemačkih filmova svog vremena i koštala je pet miliona maraka što je u to vreme bila sasvim solidna suma. Fregonese i jugoslovenski partneri se u tom smislu mogu pohvaliti time što se na ekranu svaki utrošeni dinar vide, Plitvice izgledaju izvanredno, kaubojski gradovi su izgrađeni vrlo detaljno i izgledaju bogato i što je najvažnije sveže, a eksterijerne lokacije su u skladu sa onim što flora i fauna SFRJ nude vrlo ekspresivne.

Naravno, u poređenju sa kanonskim krajolicima vesterna koje znamo iz Monument Valleya ili nekih špageti ostvarenja, OLD SHATTERHAND sasvim sigurno emituje neki drugačiji kolorit ali lokacije koje su izabrali Fregonese i njegovi saradnici nose vlastitu surovost.

Tvrđava koju plave košulje brane od Apača izvanredno je izrađena i moćno izgleda kada krenu bitka i razaranje.

Veoma ekspresivnom koloru ovog filma sigurno doprinosi i to što je sačuvan na jako dobroj kopiji, a o trajnosti popularnosti Karla Maya i priča o Winetouu dovoljno govori činjjenica da se ponovo u Hrvatskoj ove godine snima ova priča, i to u režiji vrlo talentovanog Philippa Stoelzla.

Ono što međutim Fregonese nije održao pod kontrolom jeste vođenje priče. Naprosto, OLD SHATTERHAND je preopširan, i filmu je svakako moglo pomoći reduciranje izvornog materijala i na nivou scenarija i u montaži. Priča koja se rasplinjuje ne samo u pogledu događaja već i nosećih junaka, a lišenia velikih vestern zvezda naprosto ne uspeva da održi potreban tonus gledaočeve pažnje.

OLD SHATTERHAND je vestern snimljen u nesumnjivim A-uslovima, i Fregonese ih hardverski maksimalno koristi. Ipak, softver ovog filma naprosto ne uspeva da isprati slike kojima priča treba da bude ispričana. OLD SHATTERHAND spada u duže Fregoneseove filmove, a u tim minutažama se on vidno slabije snalazi nego u jednoipočasovnoj formi. Sigurno da je A-produkcija diktirala i A-minutažu, ali materijal bi zapravo trebalo da određuje koliko film traje, a ovaj nije zaslužio toliku pažnju.

* * / * * * *


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stranci u raju
PostPosted: Wed Mar 16, 2016 2:15 am 
Online

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6372
Pogledao sam THE FOREST Jasona Zade, film koji je privukao pažnju naše javnosti činjenicum da je čuveni japanski Suicide Forest sniman kod nas, i da ga je režirao dečko Lady Gage.

Pošteno govoreći o ovom filmu nema šta puno da se kaže, i ovi nevažni podaci su previše. Zada je snimio jedan konfuzan, isprazan film delimično inspirisan imaginarijumom J-horrora ali daleko od njegove snage čak i iz rimejka, pa i onih najslabijih.

Kada THE FOREST uđe u polje fantastike, prikaza, trauma koje progone glavnu junakinju i slične klišee, nažalost ne može da zadrži pažnju gledalaca i tu se mogu snaći samo oni najuporniji. Nažalost, Zada tu upornost uopšte nije zaslužio.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stranci u raju
PostPosted: Tue May 24, 2016 9:24 pm 
Online

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6372
Pogledao sam DESPITE THE FALLING SNOW Shamima Sharifa, film koji je praktično negledljiv ali nosi određenu forenzičku vrednost za nas jer je sniman u Srbiji. Drugi eventualni adut jeste zabavna činjenica da je u ovom filmu Rebecca Ferguson snimila jednu od onih rola kojih će jednog dana morati da se stidi, i koje se snimaju kada ne očekuješ da ćeš postati zvezda. Međutim, desio se ROGUE NATION, ušla je u fokus holivudskih producenata tako da je DESPITE THE FALLING SNOW dobio priliku da se prikaže umesto da potone u duboku opskurnost kojoj pripada.

Shamim Sharif je ekranizovao svoj roman i rezultat je nevešta melodrama smeštena u špijunski milje koja ne uspeva da profunkcioniše ni na jednom nivou, i to je svojevrsni podvig. Ovako loš film se retno viđa, ali nažalost nije onoliko interesantan za gledanje koliko je loš.

Srećom, sniman je kod nas pa onda barem imamo tu mogućnost da prepoznajemo lokacije i epizodiste. Antje Traue nažalost očigledno nije uspela da kapitalizuje svoj rad u MAN OF STEELu i ovo je jedan od filmova u kojima luta od tog naslova.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stranci u raju
PostPosted: Sat Mar 18, 2017 5:44 pm 
Online

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6372
HAER KOMMER BAERSAERKARNA Arne Mattssona vikinška je komedija koja je snimana u SFRJ, u saradnji sa Triglav Filmom i distribuirana je pod naslovom DIVLJI VIKINZI. Nisam mnogo upućen u požanr vikinške komedije niti mogu reći da sam u pravom smislu imao priliku da adekvatno pogledam ovaj film zbog stanja kopije ali ono što je sigurno jeste da imamo posla sa pučkom komedijom o dvojici bletnavih Vikinga koji bivaju prodati kao gladijatori u Vizantiju, njihovim raznim nestašlucima i tamo i povratku u rodno selo.

U vikinškoj komediji ima dosta tupavih glavnih junaka i zgodnih žena koje se bacaju pred njih, a rekonstrukcija epohe je praktično nepostojeća, pa tako Vizantija pozne antike više liči na Rim nego što ima neka svoja obeležja. Ali, uprkos tome što tada Vizantija jeste ličila na Rim, ni ta rekonstrukcija Rima nije partikularno ambiciozna.

Od ovog filma se naravno nije ni očekivalo da bude ambiciozan u pogledu rekonstrukcije epohe, međutim zanimljiva je odluka da bude smešten u Vizantiji a ne u straight up Rimu pozne antike.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 105 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

2007 Novi kadrovi, projekat podržali Open Society Institute New York i Swiss Cultural Programme Pro Helvetia Beograd, sajt Luka Činč

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group