novi kadrovi
srpski english
It is currently Fri Oct 20, 2017 8:10 am

All times are UTC + 1 hour
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
 Post subject: Shameless (Abbott/Wells, 2011)
PostPosted: Fri Mar 31, 2017 11:31 am 
Offline

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6471
Pogledao sam prvu sezonu američkog rimejka SHAMELESSa. Kada se pojavio ovaj rimejk kultne britanske serije koja je meni bila jedan od uvoda u savremenu britansku televiziju, prva epizoda je bila verbatim rimejk Abbottove, i delovalo mi je besmisleno za gledanje. Međutim, sada posle šest sezona, imam razloge da joj se ipak posvetim jer se ispostavilo da serija već posle prve sezone počinje da odstupa od Abbottovog originala i da ima još jedno vrlo bitno svojstvo - izgleda da nije potpunla u dekadenciju i besmisao koji je uhvatio Abbottovu seriju već u četvrtoj sezoni.

John Wells je velemajstor, jedan od retkih superproducenata američke televizije koji mejnstrim sadržaje dovodi nadomak cable nivoa. A SHAMELESS jeste cable serija, razvijana je za HBO a ide na Showtimeu. Ipak, njegovo iskustvo u hendlovanju dugotrajnih serija poput THIRD WATCH ili ER, omogućilo mu je da održi nivo.

Za početak, Wellsova adaptacija Abbottovog izvornika je dosta dobra i amerikanizacija je dobro izvršena. Mark Mylod, reditelj ključnih epizoda britanske serije, radio je ključne i u američkoj i našao je taj specifičan šmek Čikaga, na isti način kao što je tamo estetizovao Mančester. Štaviše, zbog raznovrsnije klime, Čikago je ponudio nešto više različitih elemenata kao lokacija.

Indie afektacije Williama H. Macyja su utišane, iako David Threlfall ipak ima kudikamo ubedljiviju auru Franka Gallaghera, dočim je mlađa podela apsolutno na nivou britanske, sa Emmy Rossum koja je bolja Fiona od originalne.

Ima tu i autentičnih otkrića kao što je recimo Cameron Monaghan koji je sada jedno od najupečatljivijih lica američke televizije.

Osnovni kvalitet Wellsove amerikanizacije Abbottovog izvornika je to što uspeva da adaptira neke britanskje socijalne okolnosti, prikaz welfare programa itd. na američke okolnosti, a to mi je delovalo kao potencijalno najosetljiviji i neprevodiv segment. Stoga sam jako radoznao da sada ispratim kako će ići serija kada se potpuno bude "odlepila" od britanske.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Shameless (Abbott/Wells, 2011)
PostPosted: Fri Apr 14, 2017 4:11 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6471
Pogledao sam drugu sezonu američkog rimejka britanske serije SHAMELESS i potpuno je jasno da je John Wells uspeo vrlo brzo sa svojom ekipom da se “odlepi” od onoga što je zacrtali Paul Abbott i njegovi saradnici tako da već u drugoj sezoni, američki SHAMELESS dobija jasnu autonomiju u odnosu na britanski, i kao što je pravilo u serijama koje producira Wells umnogome kreće da usavršava sve one stvari započete u prvoj sezoni. Stoga, ddruga sezona ima još konzistentniji ton i još snažnija dramska čvorišta.

Rediteljska i scenaristička ekipa se play by play ponavlja u drugoj sezoni i jasno je da rezultati tog “uigravanja” nisu izostali. Neke televizijske zvezde iz prošlih vremena, recimo - of all people - Harry Hamlin bivaju jako zanimljivo rekontekstualizovani a Wellsova stara saradnica Molly Price dobija izuzetan story arc.

Sve u svemu, druga sezona SHAMELESSa pokazuje ne samo održivost ovog rimejka već i njegovu punu autohtonost.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Shameless (Abbott/Wells, 2011)
PostPosted: Wed Apr 26, 2017 4:15 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6471
Treća sezona američkog SHAMELESSa je do sada najkompletnija zato što su joj sada sve linije priče podjednako ubiutačne, uključujući i onu sa Joan Cusack koja predstavlja možda i najveću i najekstremniju nadogradnju u odnosu na britanski izvornik. U trećoj sezoni, uprkos tome što groteska te linije priče nije ublažena, ona se ispostavlja kao značajan izvor emocija i kao jedno od jačih "uzemljenja" za ovu kolekciju pre svega lakomislenih junaka koji su usavršili u izbegavanju posledica svog delovanja.

Otud je treća sezona američkog SHAMELESSa ponajviše fokusirana upravo na taj motiv "posledica", na ishodište svega onoga na šta su nas ovi junaci navikli. Usput, pored tematskog fokusa i zaokruživanja nekih segmenata, ostaje i izbalansirana, pritom sjajno uklopivši nove slojeve bizarnosti koji obeležavaju ovu sezonu.

Uprkos tome što je u pogledu pobede, usledila smena u glumačkoj ekipi, ona nije tako drastična kao zamene koje su zadesile britansku seriju.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Shameless (Abbott/Wells, 2011)
PostPosted: Mon May 08, 2017 11:22 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6471
Četvrta sezona SHAMELESSa nastavlja, odnosno produbljuje temu treće sezone, a to je tema posledica načina života i ponašanja glavnih junaka. Međutim, ovog puta, autori na jedan izuzetan način unose još jedan motiv i razrađuju ga, a to je motiv genetske predispozicije, čuvenog pitanja nature versus nurture. I u tom pogledu serija briljantno prati razne situacije u kojima se nedostaci roditelja ispljavaju kroz razne junake, njihove manje ili veće slabosti i greške. Ponovo, kao u trećoj sezoni, postignut je pravi balans kako sa onim efektnim tako i sa onim neuralgičnim likovima i rezultat je dvanaest vrhunskih drmaturških, glumačkih i rediteljskih projektila koje je ispalila družina Johna Wellsa, održaviši tonus serije mnogo duže od Britanaca.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Shameless (Abbott/Wells, 2011)
PostPosted: Sat May 13, 2017 1:17 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6471
Odlučio sam da repriziram SMOGOVCE, pre svega jer mi se učinilo da bismo SMOGOVCE mogli smatrati svojevrsnom anticipacijom SHAMELESSa. I zbilja, priča o deci koja brinu sama o sebi dok su im roditelji odsutni u siromašnom kraju grada jeste vrlo slična. Naravno, SMOGOVCI ne tonu u hardkor SHAMELESSa aliosnovna premisa je vrlo slična a pritom i rediteljski stil Milioja Puhlovskog koji se bazira na radikalnim pokretima kamere, intenzivnom montažnom postupku, zanimljivim i neočekivanim spojevima melodrame i slepstika takođe možemo kasnije prepoznati u SHAMELESSu. Naravno, nemoguće je napraviti neku konkretnu vezu koja bi spojila Hitreca i Abbotta ali nema nikakve sumnje da su se neke vrlo slične ideje pojavile na dva mesta u dva vremena.

Strukturalno, SMOGOVCI su zanimljivi zato što u svojoj osnovi imaju porodicu Dragec ali porodična dinamika nije osnov radnje, štaviše svaka epizoda pomera fokus na druge likove i na druge teme, sa vrlo labavim metanarativom koji povezuje prvi ciklus od pet epizoda.

Za SMOGOVCE inače važi teza da se mogu pratiti i kao primer umetničkog sunovrata jednog čoveka, konkretno reditelja Milivoja Puhlovskog. Videćemo sada, kako je to teklo...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Shameless (Abbott/Wells, 2011)
PostPosted: Mon May 22, 2017 7:20 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6471
Peta sezona SHAMELESSa počinje problematično utoliko što u prvoj polovini junaci počinju da se "raslojavaju" i da porodična jedinica Gallagherovih kreće da se dramaturški raspada po šavovima. Odjednom njihovo ponašanje prestaje da ima jasnu meuzavisnot i pratimo nekoliko praktično razdvojenih sudbina kojoj nedostaje sinergija. S druge strane, sve te priče objedinjuje generalna ideja sezone a to je klasni sukob, primarno iskazan kroz suočavanje članova porodice Gallagher sa predstavnicima drugih klasa. Taj "klasni sukob" možemo posmatrati kao vrlo efektan i mudro zamišljen okvir sezone ali u prvoj polovini nedostaje kohezija i snaga ranijih sezona.

U drugoj polovini sezone, međutim, serija dolazi "na svoje". Ponovo porodica uspeva da profunkcioniše kao dramaturška celina, ponovo pokazuje svoju snagu uprkos inherentnoj diskfunkcionalnosti, ali na tom putu se pomalo gubi ta "klasna linija". Stoga, možemo reći da je peta sezona SHAMELESSa bazirana na zanimljivim idejama i da je zanimljiva za gledanje, pa da na kraju, ima i epizode na nivou ranijih, ali da se idejna intrigantnost i snažan dramski sadržaj nisu desili u istim deonicama.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Shameless (Abbott/Wells, 2011)
PostPosted: Mon Jun 05, 2017 2:46 am 
Offline

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6471
Šesta sezona SHAMELESSa je izuzetna a najvažnije je to da je zapravo bitno ujendačenija od pete. Njen lajtmotiv je sudar Gallagherovih sa nasleđem koji ih neumitno limitira i onemogučuje im raznehepiendova čak i kada su im nadomak. Za šestu sezonu se ne može reći da je zasnovana na beznađu ali definitivno pokazuje zašto su priče o afirmaciji ljudi iz nižih klasa pravshodno filmski materijal.

Pa ipak, ni šesta sezona ne opada kad je reč o onom inherentnom optimizmu koji nosi ova serija, što poraze koje junaci doživljavaju ne čini lakšim per se ali im daje snagu za nove početke.

Stoga, šesta sezona SHAMELESSa uspeva da očuva američki duh u kome propast nije nužno fatalna već se često doživljava kao prilika za novi početak.

Od gostujućih glumaca, u šestoj sezoni imamo poslasticu a to je rola Sherilyn Fenn.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Shameless (Abbott/Wells, 2011)
PostPosted: Sat Jun 24, 2017 8:50 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6471
Sedma sezona SHAMELESSa drži tonus u pogledu kvaliteta. U njoj se ne može tako lako definisati šta je neka tema koja objedinjuje celu sezonu, ali verovatno bi se moglo reći da su to sazrevanje i gubitak. Junaci u ovoj sezoni podnose gubitke sa kojima ne mogu da se nose, ali se isto tako suočavaju sa raznim vidovima životne dinamike u pogledu poslovne afirmacije i potencijalne promene klasnog položaja. U tom pogledu, ovo je tranziciona sezona koja zaključuje priče pojedinih likova ali i otvara mogućnosti nekim drugim.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

2007 Novi kadrovi, projekat podržali Open Society Institute New York i Swiss Cultural Programme Pro Helvetia Beograd, sajt Luka Činč

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group