novi kadrovi
srpski english
It is currently Tue Apr 25, 2017 1:20 pm

All times are UTC + 1 hour
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Suits (Korsh, 2011)
PostPosted: Thu Feb 23, 2017 11:27 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6334
Posle gledanja serije THE GRINDER bilo je potpuno prirodno da pogledam jednu od serija koja ju je inspirisala i opredelio sam se za SUITS. Ovu produkciju Davida Bartisa i Douga Limana kreirao je Aaron Korsh i sada je u šestoj sezoni na USA Networku gde je već godnama najgledanija serija.

Gabriel Macht i Patrick J. Adams igraju glavne uloge kao hotshot advokat koji predstavlja ideal nepobedivog japija zlatnog srca i mladi prevarant koji se zaposlio u advokatskoj firmi iako nije završio prava.

Meta-narativ ove serije bazira se na romansama na poslu i van njega, na antagonizmima među moćnim advokatima i naravno na strahu da li će mladi prevarant biti razotkriven.

SUITS je serija koja polazi od apsurdne high concept premise i unosi je u žanr pravničke drame koji je već decenijama dobrano razgažen, ali proizvod je solidna konfekcija (pun intended) koja ne stvara utisak kako treba da se poklonimo velikanima mejnstrima i network televizije, ali sasvim funkcioniše kao niskokalorični appetizer pred gledanje nekih tvrđih HBO ili AMC sadržaja.

Doduše, u poslednje vreme velikani televizijskog mejnstrima kao što su John Wells i David E. Kelley zbilja školuju neke od mistifikatora i smarača sa kablovskih kanala, Aaron Korsh nije dobacio do tog nivoa.

Prva sezona je solidno gledalačko iskustvo, bez velikih uspona i sa samo povremenim padovima.

Verovatno ću nastaviti da gledam SUITS na rekreativnoj osnovi.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suits (Korsh, 2011)
PostPosted: Mon Mar 20, 2017 5:35 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6334
Pogledao sam drugu sezonu SUITSa i u njoj je došlo do određenih unapređenja u odnosu na prvu sezonu za početak kroz uvođenje njekoliko linija kontinuiranih metanarativa koji su otvorili mogućnost da se serija izmakne iz case of the week formata. U početku sezone doduše, još je postojao taj case of the week format a metanarativ je bio sidestory, međutim od zimske pauze nastupa faza serije u kojoj metanarativ postaje i main i side story jer se kroz njega prelamaju lične priče junaka.

U drugoj sezoni uneto je i nešto više humora nego u prvoj a produbljivanje junaka po vertikali, ubacivanje njihovih backstoryja sprovedeno je solidno bez većih faulova.

Završetak sezone dovodi do zaključenja jednu od bitnih linija upravo u metanarativu, i treća sezona donosi nove izazove oličene u tome što sada treba da vidimo kako se prema junakovoj tajni ponašaju oni koji se prozreli.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Suits (Korsh, 2011)
PostPosted: Tue Apr 18, 2017 6:39 pm 
Offline

Joined: Wed Jan 23, 2008 10:36 am
Posts: 6334
Treća sezona SUITSa nastavlja da se oslanja na recept druge sezone, bazirajući se na više istovremenih metanarativa, od kojih najbolje funkcionišu oni vezani za slučajeve pošto opšta intriga preneta iz prethodne sezone rezultira artificijelnim sukobom čije je rezrešenje u prvim epizodama sezone sasvim izvesno pa je samim tim i naporno za gledanje jer pisci bez ikakve potrebe žele da ga pretvore u autentičan sukob za šta definitivno nema materijala.

Intriga oko Mikeove tajne koja je i osnovni high concept serije solidno je iskorišćena u ovoj sezoni. Ipak, tranzicija sa case of the week formata na razvoj kontinuiteta pored povoljnog uticaja na tonus serije, dovela je i do rizika da pojedini slabiji zapleti ne mogu lako da budu ukinuti i prevaziđeni.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron

2007 Novi kadrovi, projekat podržali Open Society Institute New York i Swiss Cultural Programme Pro Helvetia Beograd, sajt Luka Činč

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group